Information runt köp, tingning, avel mm.

På den här sidan har jag samlat information som jag själv skulle vilja ha om lite olika saker kring köp, kontrakt, fodervärdskap, avel och uppfödning. Där det finns bra information tillgängligt länkar jag till andra källor.

Att köpa kattunge:

Vad ska man då tänka på när man ska köpa sin första kattunge?
Eftersom ni är på den här sidan antar jag att ni redan har bestämt er för en raskatt, och då särkillt en Sibirisk Katt. Du kanske är allergisk. Eller så tycker du bara som vi att de är alldeles underbara!

Viktigt för mig är att den som säljer är en seriös uppfödare, eller att ha en sådan bakom sig som mentor. För att få en bra bild kan man bland annat kolla:

- Har uppfödningen ett stamnamn och är registrerad hos Sverak? Om inte (tex vid första kullen): har de då sin egen kattens uppfödare som stöd? Vilken uppfödning är det? Hur erfarna är dem?
- Är uppfödaren diplomerad i Sverak? (numera ett krav för att kunna registrera alla kullar efter den första)
- andra diplomeringar kan vissa på ett stort engagement: till exempel så ger Pawpeds väldigt bra kurser om avel och skötsel.
- Är de medlem i något annat kattförbund?
- Är de med i Säsk? - om kullen annonseras via Säsks förmedlingssida betyder detta automatiskt att uppfödaren följer hälsoprogrammet för till exempel hjärtsjukdomen HCM, att katterna är testade för virussjukdomarna FIV och FeLV före parningen, samt eventuellt för blodgrupp och Cs-genen

Sedan tycker jag personligen att det är bra om man känner att man kommer överens med uppfödaren. Man vet ju aldrig om det kommer att dyka upp problem i framtiden och då kan en bra relation underlätta!

Alla avtal bör vara skriftliga, detta för att undvika missförstånd redan från början.

Det finns två avtal i samband med köp:
1. Tingningsavtal


2. Köpkontrakt /överlåtningsavtal


Avtalen kan laddas ner som Word-dokument genom att klicka på Word-symbolen. De är tagna från Sveraks hemsida och de flesta uppfödare använder samma blanketter.

Tingningsavgiften brukar ligga på 15-20% av priset och den återfås inte när köpet inte genomförs. I de fall då det blir aktuellt med sent återbud eller till exempel med oväntad allergi får vi därmed möjligheten att ge nästa eventuella köpare rabatt, när de ändå får en katt som är lite äldre.

Priset för en Sibiriskkatt kan verka högt: ca. 10.000 kronor.
Men allt är relativt. Uppfödning kostar. Detta bland annat för att rasen fortfarande är en ung i sverige (alltså importeras många katter för höga kostnader) och för att det bedrivs en väldigt medveten avel för att förebygga hälsoproblem och inavel. Parningar sker därmed lite kors och tvärs över landet. När man dessutom räknar avgifterna för parning, registrering, hälsotesterna för mamman, ID-märkning och vaccination plus kattungematen, så brukar man säga att varje unge kostar uppfödaren ca. 5000,- .....när allt går bra. Blir det däremot besök på djursjukhuset i samband med förlossning eller efteråt, tja då blir marginalerna inte är så jättestora.
Budskapet: de flesta uppfödarna håller på med avel och uppfödning för att de tycker väldigt mycket om det!

Att bli Fodervärd:
Att bli fodervärd innebär ett lika stort ansvar som att köpa en katt. Kanske till och med lite större.
Du blir ansvarig för en katt som någon annan ägar och där du har förbundit dig att ta hand om mamman under graviditeten och förlossning samt om kattungarna.
Det blir även en del jobb med köpare som kommer och titta när ungarna ska säljas.

Det finns flera skäl varför man väljer att bli fodervärd:
1. Att det är ett tryggt sätt att skaffa sig en (första) kull: du vet att du kommer att ha stöd från ägaren, som har erfarenhet av allt runtomkring och löser administrativa problem.
2. Ekonomi. Faktiskt inte så vanligt som folk tror, och inte alltid det bästa skälet. Tänk efter mer än en gång om detta skulle vara skälet för er. Det är som sagt mer jobb att ha ungar än man tror och man ska verkligen tycka att det är kul!!

Vad innebär då fodervärdskapet?
För en Hona kan man välja 2 former: hel- och halvfoder.

Helfoder brukar innebära att man avtalar om 3 kullar, med minst 3 ungar/kull. Man betalar då inget för mamma-katten. När avtalet är fullföljd övergår ägarskapet till fodervärden med eller utan rättigheter till fortsatt utställning (oftast inte avel).

Halvfoder brukar innebära att man avtalar om 1 kull, med minst 3 ungar. Man betalar då halva priset för mamma-katten. När avtalet är fullföljd övergår ägarskapet till fodervärden med eller utan rättigheter till fortsatt utställning och avel.

Vilka villkor skiljer sig åt mellan uppfödarna?
Antal ungar/kull, medverkan till utställning under fodervärdskapet, rätten till fortsatt avel är saker som skiljer sig åt mellan de olika uppfödarna.
Det som även skiljer sig åt är om ägaren "plockar hem" mamman när hon ska föda, så att han/hon kan ta hand om förlossningen och de första kritiska veckorna.
Det är väldigt viktigt att man kommer överens om dessa detaljer innan och skriver in de i kontraktet!

Fodervärdsavtalet
Sveraks styrelse bestämde 2002 att de inte längre stod bakom fodervärdskontrakt, och tog därför bort sina blanketter.
De vill att vanlig överlåtelsekontrakt används när katten bytter fysiskt ägare, med eventuella överenskommelser i "anmärkningar", så att ansvarsfrågan vid misskötsel mm blir tydlig.

Fodervärdsskapet har dock inte minskat för det. Om man som uppfödare vill hålla sina linjer igång behövs flera avelsdjur. Och för de flesta finns en praktisk gräns för hur många djur man kan ha hemma när man arbetar och har familj. Det är helt enkelt inte rätt åt djuren annars.
De flesta har därför utarbetat sina egna blanketter, dels baserade på de gamla från Sverak. Min går att ladda ner via Wordsymbolen nedanför.
Jag brukar göra små justeringar i diskussion med fodervärden, så att kontraktet passar just de.
fodervärdsavtal

Information kring avel, parning, kattförlossning, första tiden
Avel:
För information kring färggenitik mm. hänvisar jag dels till pawpeds "academy" och dels till Milashkas uppfödning, som har fantastiska infosidor på svenska.

Parning
Före parningen matchar man pappans och mammans stamtavlor så att inaveln håller sig inom rimliga gränser (< 3% på 4 generationer, men helst lägre). Man kollar även om det finns HCM i linjen, och om det skulle vara så, är det viktigt att katten som är aktuell är testad själv mer än en gång, samt att anlaget inte finns i både linjerna.
Efter detta tittar man på egenskaper som rastypiskheten, färg, karaktär mm.

Återigen, så ska man komma överens med han-ägaren också! Man anförtror ju sin egen katt till den personen.
Vanligtviss lämnas nämligen honan till hanen, för att det är honorna som håller revir. Trots att de löper kan de vara rätt så aggressiva mot hanerna i början, och det är värre om de är i sitt eget revir. Man klipper ju också alltid klorna före parning för det skälet.

Kommer man överens om när och hur, så brukar man skriva parningskontrakt där detaljerna regleras, till exempel kostnader, rätt till omparning etc.
(ladda ner blanketten från Sverak via länken nedan eller via deras hemsida)


Tidsplanering
Det är bra att redan från början planera tiden fram till kullen och även lite längre än så. Det finns många saker att tänka på och det är lätt att glömma!
Jag har utarbetat ett slags schemat som man kan fylla i så snart man vet ett datum /interval för parningen. Man kan då lätt räkna ut när man kan vara säker på om parningen har lyckats, när kullen kommer och när man till exempel ska ansöka om stamtavlan.
Du kan ladda ner den här


Vad som gäller förlossningen har Milashkas uppfödning så bra information att jag inte tänker göra om det här.